Deze week hebben wij het fantastische nieuws ontvangen dat de gemeente Rotterdam een samenwerking met ons aangaat om in de hele stad onze marktplaats Rotterdammersvoorelkaar te lanceren. Na vijf lange jaren van lobbyen, inspireren, enthousiasmeren en volhouden is het ons gelukt om de gemeente Rotterdam als klant binnen te halen. Hiermee is Rotterdam de eerste G4 gemeente die vol voor onze online marktplaatsen en implementatie aanpak gaat om de vrijwillige inzet en burenhulp te versterken. En daarmee is het al weer de 37e gemeente die bij het NLvoorelkaar netwerk wordt aangesloten. Vanaf september 2016 zullen wij Rotterdammersvoorelkaar in alle 14 deelgebieden gaan introduceren. Van Hoek van Holland tot Prins Alexander en van Delfshaven tot Feijenoord: in de hele stad brengt Rotterdammersvoorelkaar straks vraag en aanbod van vrijwillige inzet bij elkaar.

It always seems impossible until it’s done. Ik ben nu uiteraard heel content met de keuze van Rotterdam, maar ik heb mijn eigen stad ook regelmatig vervloekt. Sinds onze start in 2011 heb ik zeker 50 afspraken gehad. Verschillende voorstellen gemaakt. Met lokale partners een pilot opgetuigd. En toch wilde er maar niet echt schot in de zaak komen. Terwijl tientallen andere gemeenten stap voor stap bij ons netwerk aansloten, bleef het in Rotterdam nog steeds stil. De complexiteit van een grote gemeente, een college wisseling, de grote decentralisaties: allemaal factoren die eraan bijdroegen dat er in Rotterdam gewoonweg onvoldoende urgentie was om een breed gedragen besluit over een online marktplaats te nemen (in Amsterdam is het overigens hetzelfde verhaal). Op bepaalde momenten dacht ik dat het een grote gemeente nooit zou lukken om een beslissing te nemen voor één stedelijk digitaal platform voor vrijwillige hulp. Maar in 2015 kwam er dan toch een kanteling: mede dankzij een motie in de gemeenteraad ontstond er nu wel breed draagvlak. Via een Europese aanbesteding konden wij gaan laten zien waarom wij de meest geschikte partner voor Rotterdam zouden zijn. En dat is nu gelukt!

Resultatenpagina Rotterdammersvoorelkaar
De keuze van Rotterdam om via onze online marktplaats te investeren in vrijwilligers zie ik als een belangrijk tipping point in de transformatie van het sociale domein. Volgens onze informatie heeft nu ongeveer 30% van de Nederlandse gemeenten een formele samenwerking gezocht met één van de online marktplaatsen die actief zijn. Dat betekent dat onze innovatie is aanbeland in de fase van de early & late majority. Dat sluit mooi aan bij de grote transitie en transformatie in het sociaal domein. De afgelopen jaren zijn de innovatoren en pioniers onder gemeenten al aan de slag gegaan met marktplaatsen. Het transitiejaar is achter de rug en er komt in 2016 meer lucht voor de transformatie. Ik verwacht dan ook dat de meeste andere gemeenten nu gaan volgen. Nu is de tijd om te investeren in vrijwilligers en de keuze van Rotterdam is daarbij hopelijk een mooie stimulans voor andere gemeenten.

Het traject in Rotterdam heeft een hoop waardevolle lessen opgeleverd. Het heeft mij geleerd hoe besluitvormingsprocessen in zo’n grote gemeente werken, dat er veel verschillende stakeholders belangrijk zijn bij deze besluitvorming en dat een Europese aanbesteding bepaald geen sinecure is. Maar het heeft me vooral ook geleerd hoe ongelofelijk moeilijk het is om als sociaal ondernemer te innoveren in het sociale domein. Hoe je daarmee om kunt gaan zit besloten in de mooie quote van Nelson Mandela. It always seems impossible until it’s done. Oftewel: laat je niet gek maken door de naysayers, houd je doel voor ogen, zet kleine stapjes en geef nooit op.

Take care,

mathijs cirkel

 

 

 

 

 

Mathijs Huis in ’t Veld
Oprichter NLvoorelkaar

 

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder