We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om met NLvoorelkaar een heel bijzonder initiatief te lanceren waarvan we hopen dat het een grote positieve impact zal hebben op vele jongeren in Nederland. 

Het begon allemaal een jaar geleden. Vanuit NLvoorelkaar zijn we continu op zoek naar nieuwe manieren om het talent van mensen om te zetten naar sociale impact. Omdat Mathijs en ik uit eigen ervaring weten hoe mooi dat is, willen we die kans ook aan anderen bieden. In die zoektocht stuitte ik via social media op een video van WE Day.

Mijn mond viel open van verbazing. Ik zag een heel stadion vol met jongeren die geïnspireerd werden door de groten der aarde om in actie te komen voor een betere wereld. Ik dacht: ‘Wauw, hoe gaaf zou het zijn om dat ook in Nederland te organiseren!’

Dat idee liet me niet meer los en mondjesmaat begon ik er met mensen over te praten. En iedere keer kreeg ik bevestiging dat het inderdaad een fantastisch idee was. Ondertussen verdiepte ik me steeds meer in WE Day. Hoe kregen ze het voor elkaar om jongeren zo enthousiast te krijgen om zich in te zetten voor een betere wereld? Toen ik zelf een puber was, was ik alleen bezig met mezelf. Sterker nog, pas op mijn 35ste kwam ik er achter hoe mooi het is om andere mensen te helpen en een positieve impact te hebben op de maatschappij. Had iemand me dat niet eerder kunnen vertellen?

En dat is precies wat het scholenprogramma van WE Day doet. Via dat programma worden leerlingen van de basisschool en middelbare school bewust gemaakt van de maatschappelijke problemen in hun wijk, stad, land of in de wereld. Ze ontdekken welke problemen hen aan het hart gaan en ze bedenken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. En uiteindelijk komen ze ook daadwerkelijk in actie. Op die manier ervaren ze dat ze met hun talenten in staat zijn om daadwerkelijk verandering te realiseren. En ze ervaren hoe mooi het is om iets voor een ander te betekenen.

Via het scholenprogramma worden honderdduizenden jongeren geïnspireerd om in actie te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat zij miljoenen anderen inspireren? Door hen een groots podium te bieden en de sociale impact te vieren. En dat is waar WE Day over gaat: een waanzinnig stadion evenement waarin meer dan tienduizend jongeren bij elkaar komen en geïnspireerd worden door mensen zoals Malala, Kofi Annan en Richard Branson. En (inter)nationale artiesten zoals Jennifer Lopez en Justin Bieber maken het feestje compleet.

malala-celebration

Afgelopen zomer heb ik contact gehad met WE Day en zij gaven aan dat ze in de komende drie jaar zich willen focussen op Canada, Amerika en Engeland. Zolang wilde ik niet wachten want we hebben deze positieve beweging van jongeren nu nodig. Vandaar dat we hebben afgesproken dat we ons eigen initiatief in Nederland mogen opzetten in samenwerking met de WE Day organisatie.

Maar hoe krijg je zoiets groots van de grond? Het begint altijd met een klein groepje mensen die het lef hebben om hun nek uit te steken en geloven in het initiatief. Naast de organisatie van NLvoorelkaar zijn Ellen Kooij en Nathalie Toisuta de eersten geweest die aan boord kwamen. Kort daarna volgden Dolores Leeuwin en prinses Laurentien. En het Oranje Fonds gaf ons uiteindelijk het laatste zetje dat we nodig hadden om in beweging te komen.

En hoe gaan we het dan noemen? Met trots presenteren we: Young Impact. Een krachtige naam dat precies zegt wat het doet. Daarnaast zit You & I in de naam (You & I = WE): You & I can change the world!

En nu is het dan zover! Het idee is werkelijkheid geworden. Inmiddels zijn vele anderen betrokken bij Young Impact met als allerbelangrijkste: de jongeren zelf. The Young Ones is onze jongerenraad en hebben ons in een korte tijd al meerdere malen verbaasd met hun sociale drive en talenten. Dat bevestigde ons dat Young Impact een succes zal worden en dat de jongeren ook een inspiratie zullen zijn voor de rest van Nederland.

De ‘volwassenen’ spelen echter ook een rol in Young Impact. Wij kunnen nu ook laten zien uit wat voor hout we zijn gesneden. Geloven we echt in onze jongeren? Willen we ze de kans bieden om mee te doen in onze samenleving? Zijn we bereid om onze nek uit te steken voor hen?

Is voor jou het antwoord op deze vragen ‘ja’? Kijk dan hoe je mee kunt doen. Dat kan als school, gemeente, welzijnsorganisatiepartner of op andere manieren.

En voor alle jongeren in Nederland: ik hoop dat Young Impact jullie het podium biedt om jullie dromen te laten uitkomen en jullie de kans geeft om het beste in jezelf naar boven te halen. Je kunt nu al onderdeel worden van Young Impact door mee te doen met een challenge (een paar simpele om mee te beginnen).

Tot zover het verhaal over het ontstaan van Young Impact. De toekomst ervan wordt nu mede bepaald door jou en de rest van Nederland!

Take care,

patrick-rondje

Patrick Anthonissen
Oprichter NLvoorelkaar

Geschreven door:


Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder