Eenzaamheid – misschien wel het grootste geheim van Nederland. Maar liefst 43% van de Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam* en 80% van de online hulpvragen ** heeft te maken met eenzaamheid. Toch is het zelden onderwerp van gesprek op een verjaardag of in de koffiecorner. Hoe doorbreken we het taboe? En wat kun je tegen eenzaamheid doen?

Lastig te bestrijden

Eenzaamheid blijkt lastiger te bestrijden dan het lijkt. We wonen met 16 miljoen mensen op 41.000 vierkante kilometer, elkaar ontmoeten lijkt bijna onvermijdelijk. Maar eenzaamheid gaat over gemis aan verbondenheid met andere mensen. Volgens eenzaamheidscoach Marijke Coert: “Het is een signaal van je lijf en net als bij honger en dorst dat je iets moet doen om het tekort op te heffen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat in de hersens dezelfde gebieden oplichten als bij fysieke pijn. Patronen van verbinding betreft regelmatig terugkerende wederkerige contacten met mensen waar je iets mee hebt, dezelfde waarden deelt, mee op dezelfde golflengte zit”.

Eenzaamheid is volgens Marijke ook niet over een kam te strijken. Elke persoon is anders dus voor elke persoon kan een andere aanpak effectief zijn. Dat maakt de aanpak van eenzaamheid complex.

Een tweede factor die bestrijding of preventie moeilijk maakt is het heersende taboe op eenzaamheid. Wanneer mensen het moeilijk vinden om aan te geven dat zij eenzaam zijn, is het moeilijk om ze te helpen. Marijke: “Mensen bereiken is de uitdaging. Een tandarts gaat ook niet aan de deur aanbellen of iemand kiespijn heeft. De mensen moeten zelf om hulp vragen als ze echt geholpen willen worden. En dat blijkt lastig”.

Wat werkt?

Gelukkig zijn er een aantal richtlijnen ontdekt in het bestrijden van eenzaamheid. Kennisinstituut Movisie onderzocht tientallen oplossingen en haalde hier 5 typen interventies uit.

Belangrijk is ook de match tussen aanpak en het type eenzaamheid. Voor mensen die korter dan 9 maanden eenzaam zijn, bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis als verhuizen of het wegvallen van een partner, zijn laagdrempelige manieren zoals het lid worden van een club of vrijwilligerswerk doen, gelegenheden waar zij mensen kunnen ontmoeten, ideaal om deze vorm van eenzaamheid te doorbreken. Langdurige eenzaamheid vereist vaak meer specialistische begeleiding.

Hoe NLvoorelkaar eenzaamheid aanpakt

NLvoorelkaar is een online platform voor hulp waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. De eenzaamheidsproblematiek is op ons platform heel zichtbaar met dagelijks tientallen nieuwe vragen van mensen op zoek naar een maatje of gezelschap.

Onze kracht ligt in het laagdrempelig met elkaar in contact brengen van mensen. Zo dragen we met een online platform bij aan de preventie en bestrijding van kortdurende eenzaamheid. Hoe werkt dat?

  • Een ander helpen is volgens onderzoek van Berkeley een effectieve manier om gevoelens van eenzaamheid te verminderen omdat het je zelfbeeld opkrikt en je uit de negatieve spiraal haalt.
  • We verlagen de drempel om om hulp te vragen met 40% (onderzoeksbureau STIPO). Dit komt door de werkwijze van NLvoorelkaar: je vraag stellen kan gemakkelijk met de tablet op de bank en is bovendien anoniem. Daarbij hoef je ook niet meteen aan te geven dat je eenzaam bent. Je hoeft alleen maar te melden dat je hulp bij een bepaalde activiteit nodig hebt, zoals een klusje in huis. Tijdens die eerste praktische klus kom je er achter of het klikt met de hulpaanbieder en kun je nog een keer afspreken voor koffie.
  • Herkenbaarheid zorgt voor doorbreken van het taboe. Op de site staan honderden andere mensen die ook op zoek zijn naar gezelschap, wat het taboe wat weg neemt. Je kunt direct in contact komen met elkaar, zonder tussenkomst van derden.
  • Omdenken eenzaamheid naar kracht. We zien dat hulpvragers de vragen van anderen bekijken die ook op zoek zijn naar contact. Vrager wordt dus vrijwilliger! Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ben; van ‘maatje gezocht’ naar ‘klusje gezocht’.

In deze blog lees je 5 super praktische manieren hoe je via vrijwilligersplatform NLvoorelkaar meer mensen ontmoet.

Maar als een online platform dan zoveel kan betekenen, waarom zijn dan nog niet alle vragen over eenzaamheid op het platform opgelost? Dat lijkt alles te maken te hebben met schaal. De uitdrukking ‘op elk potje past een dekseltje’ is hier van toepassing: wanneer je genoeg potjes en dekseltjes bij elkaar verzameld hebt, is er altijd wel iemand die bij je past.

Uitdaging: wat ga jij doen tegen eenzaamheid?

Hopelijk ben je door dit artikel geïnspireerd om mee te strijden tegen eenzaamheid. Als je al activiteiten onderneemt om eenzaamheid te verminderen, hebben we een tip voor je: hier kun je ontdekken hoe effectief jouw oplossing is. En mocht je geen inspiratie hebben: kijk eens op NLvoorelkaar.nl wat jij kan betekenen voor eenzame buurtgenoten?

Meer weten

Wil je meer weten over dit onderwerp of onze aanpak? Neem contact met ons op! We voorzien je graag van meer informatie, oplossingen of een demo van onze aanpak.

Wil je verder lezen? Bekijk dan deze artikelen eens:

Bronnen:

*RIVM, 2017
**NLvoorelkaar, 2017

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder