Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee volgen we jouw internetgedrag binnen onze site. Zo kunnen we o.a. jouw bezoek aan de website makkelijker maken, persoonlijkere advertenties tonen en kun jij informatie delen op social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina. Sluiten

Eenzaamheid tegengaan: test hoe effectief jouw aanpak is + 3 inspirerende oplossingen

Movisie (het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein) heeft een kennisdossier opgesteld waarin kennis wordt verzameld over de werkzame factoren bij het verminderen van eenzaamheid. Handig voor overheden, professionals, vrijwilligers en de betrokken medemens die graag een steentje wil bijdragen om eenzaamheid in Nederland te bestrijden. Interessant is de nieuwe tool waarmee je zelf kunt testen hoe effectief jouw aanpak tegen eenzaamheid is!

De test is zelf ook effectief: binnen 10 minuten ontvang je een rapport met je effectiviteitsscore op diverse onderdelen van eenzaamheid én zie je de belangrijkste verbeterpunten. Het wordt afgesloten met concrete tips om jouw aanpak te verbeteren en je wordt geholpen om stap voor stap een verbeterplan te maken.

Deze aanpak werkt tegen eenzaamheid

Geen tijd voor de test maar wel weten welke aanpak effectief eenzaamheid tegengaat? Dit zijn de belangrijkste tips van Movisie:

 • Interventies waar mensen werken aan het verminderen van negatieve gedachten zijn over het algemeen effectiever dan interventies die uitgaan van sociale steun of interventies die zijn gericht op het vergroten van sociale interactie of het verbeteren van sociale vaardigheden
 • Vooral interventies waarin wordt gewerkt met sociale cognitieve trainingsaspecten om de negatieve spiraal te doorbreken, verminderen eenzaamheid.
 • Ook kunnen mensen zélf veel doen. Zo blijkt dat acceptatie een goede oplossing kan zijn, net als het bewust investeren in de kwaliteit van relaties met bijvoorbeeld familie, vrienden en kennissen.
 • Groepsinterventies met een educatief aspect gericht op het onderhouden en verbeteren van het sociale netwerk zijn succesvol bij aanpak van eenzaamheid onder ouderen.
 • Activiteiten gericht op het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde en persoonlijke controle zijn relatief succesvol.

Movisie heeft de test ook vertaald naar een heldere infographic die je een eind op weg kan helpen, deze vind je hier. Ook Coalitie Erbij heeft onlangs een handreiking gepubliceerd dat een uitstekend uitgangspunt kan zijn om zelf een aanpak te realiseren, deze download je hier.

Helpers high

Zelf eenzaam? Gevoelens van eenzaamheid kun je volgens dit onderzoek van Berkeley ook tegengaan door je in te zetten voor anderen. Bijvoorbeeld door wandeling te maken met een oudere, taalles te geven aan een vluchteling of de hond uitlaten voor een zieke buurvrouw. Een ander helpen geeft je een enorm goed gevoel en wordt helper’s high genoemd. Het vermindert negatieve gedachten en stemming en verlicht daarmee ook gevoelens van eenzaamheid. En een ander helpen kan je ook nog eens nieuwe vriendschappen opleveren.

3 eenzaamheidsprojecten die inspireren

Dé aanpak van eenzaamheid bestaat waarschijnlijk niet gezien de complexiteit van het vraagstuk. Wél werkt een structurele aanpak die past bij de situatie. In de afbeelding hiernaast staan een tiental tips waar je mee kunt beginnen (bron: Movisie).

Voor je inspiratie hebben we ook een aantal eenzaamheidsprojecten geselecteerd die ons bijzonder opvielen:

 1. Kom erbij Festivals
  De originele Kom erbij Festivals komen uit de koker van de Coalitie maar ze worden inmiddels overal in Nederland georganiseerd. Op een Kom erbij Festival ontmoet je buren en stadsgenoten, (vrijwilligers)organisaties, clubs en bedrijven tijdens de informatiemarkt en zijn er vele activiteiten op het gebied van eten & drinken, kunst & cultuur, sport en meer. “Leuke, verrassende en betekenisvolle ontmoetingen zijn onvermijdelijk” zeggen ze zelf. Er zijn nog geen resultaten beschikbaar maar de organisatie noemt de festivals heel succesvol.
 2. Voor mekaar
  De eenzaamheid onder Rotterdammers is afgenomen terwijl deze onder Nederlands juist steeg in de afgelopen 2 jaar. Wethouder Hugo de Jonge  stelt dat deze trendbreuk het bewijs is dat er echt iets tegen eenzaamheid te doen is. De grootste daling komt door de afname van ernstig eenzame 75-plussers. Dat cijfer daalde van 17 procent in 2012 tot 13 procent vorig jaar. Alle ins en outs van dit omvangrijke project, waar Rotterdammersvoorelkaar.nl ook onderdeel van is, lees je hier.
 3. Resto van Harte
  Een of twee avonden per week wordt een gezond en betaalbaar driegangendiner aangeboden, meestal in een school of buurthuis omgetoverd tot gezellig buurtrestaurant “Resto van Harte”. Ontmoeten staat centraal. Gemiddeld geeft 43% van de restaurantbezoekers aan zich minder eenzaam te voelen door de gedeelde maaltijden (Movisie, 2016).
wat werkt tegen eenzaamheid

Meer weten

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op! We voorzien je graag van meer informatie, oplossingen of een demo van onze aanpak.

Wil je verder lezen? Bekijk dan deze artikelen eens:

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

Vijf trends voor vrijwillige inzet in 2020 (PDF)

Wat voor vrijwilligerswerk willen mensen anno 2020 nog doen? Waar liggen kansen voor meer vrijwilligers 'energie' en hoe pak je dat...
Lees verder

De beste dag, tijd en maand om vrijwilligers te werven

Stel: je hebt de perfecte vrijwilligersvacature geschreven. Wat is dan de volgende stap? Wat is de beste dag en tijd om...
Lees verder

Online marktplaats als (deel)oplossing voor eenzaamheid

Eenzaamheid - misschien wel het grootste geheim van Nederland. Maar liefst 43% van de Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam* en 80%...
Lees verder