Breda, 25-3-2019

Vrijwilligers die via een online vrijwilligerswerkplatform aan de slag gaan, blijken gemiddeld 60 dagdelen per jaar actief te zijn. Dit gemiddelde ligt boven het landelijke gemiddelde voor regulier vrijwilligerswerk. Een verrassend maar positief gegeven, aangezien steeds meer mensen online op zoek gaan naar vrijwilligerswerk.

Een vrijwilligersonderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en NLvoorelkaar wees uit dat vrijwilligerswerk via een digitaal vrijwilligerswerkplatform leidt tot duurzame inzetbaarheid voor de maatschappij.

Ruim 60.000 deelnemers van het grootste vrijwilligersplatform van Nederland werden bevraagd over hun vrijwilligerswerk activiteiten. Ruim 5.000 vrijwilligers gaven aan zich gemiddeld 60 dagdelen per jaar in te zetten voor klussen die ze via het platform vonden. De inzet van de online vrijwilligers ligt daarmee boven het landelijke gemiddelde van 45-50 dagdelen per jaar.

Verrassend

Een verrassende uitkomst, aldus hoogleraar Lucas Meijs. “Het laagdrempelige, vrijblijvende en vaak wat luchtigere karakter van een online vrijwilligerswerkplatform verwacht je ook terug te zien in de daadwerkelijke inzetbaarheid. De deelnemers op vrijwilligersplatform NLvoorelkaar.nl bewijzen juist het tegendeel”.

Jeroen de Punder, directeur van NLvoorelkaar.nl, is blij met deze bevestiging van een van de onderliggende principes van het platform. “Wij geloven dat wanneer vrijwilligerswerk écht bij je past, je er geen genoeg van krijgt. Om er voor te zorgen dat je ook echt altijd wat vindt, zoeken we continu naar nieuw en divers vrijwilligerswerk. Afgelopen jaar groeide het aantal vacante vrijwilligerswerk klussen dan ook van 10.000 naar meer dan 22.000. Doordat we steeds beter kunnen aansluiten bij de passie van iemand die wil helpen, zien we al jaren dat de inzetbaarheid stijgt. Vorig jaar zaten we op gemiddeld 55 dagdelen per jaar, dit jaar 60. Dat betekent, met de aantallen op ons platform, toch weer tienduizenden extra uren vrijwillige inzet”.

Goed nieuws

Dat online vrijwilligerswerk betrokken en actieve vrijwilligers oplevert, is goed nieuws. Online platformen voor vrijwilligerswerk blijken namelijk steeds populairder. De platformen van NLvoorelkaar.nl werden afgelopen jaar 1.2 miljoen keer bezocht, een stijging van 20% ten opzichte van het jaar ervoor. “Online platformen passen bij de veranderende wensen van onze samenleving. Vrijheid en persoonlijke ontwikkeling staan centraler en daarbij hoort flexibel vrijwilligerswerk dat je makkelijk kunt vinden.” aldus Lucas Meijs.

Jongeren

Het vrijwilligersonderzoek toont aan dat jongeren net zo vaak en veel vrijwilligen als anderen. De Punder: “We zien dat jongeren graag willen bijdragen als het past bij hun talent en interesse. Een kwart van de hulpaanbieders op NLvoorelkaar is jonger dan 25 jaar en uit het onderzoek blijkt dat zij zich net zo vaak inzetten als de andere leeftijdsgroepen.”. De enige uitzondering blijkt de leeftijdsgroep tussen de 60 en 70. Zij vrijwilligen nog altijd het meest en zijn de kurk waarop de samenleving drijft.

Persbericht

Dit persbericht is 25 maart 2019 gepubliceerd.

Vragen? Neem even contact met me op: anne@nlvoorelkaar.nl | 06 11 29 97 06

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder