Steeds meer bedrijven, organisaties, verenigingen en zelfs familie/vriendengroepen kiezen voor een maatschappelijk teamuitje in plaats van een potje paintball of lasergamen. Waarom eigenlijk? Is dat eigenlijk wel leuk? En hoe zorg je ervoor dat je ook écht impact maakt in plaats van alweer het verven van die buurtschuur?

Leestijd: 3 minuten

Waarom een maatschappelijk teamuitje?

Een maatschappelijk teamuitje combineert ‘fun’ met ‘doing good’. Door samen met collega’s je in te zetten voor een goed doel en écht impact te maken creëer je een enorme energieboost! Het maatschappelijke aspect is goed voor jezelf, het teamgevoel, jouw organisatie én levert een fijn financieel voordeel op.

SAMEN verbinden en écht IMPACT maken!

Alle voordelen op een rijtje

Voor jezelf: persoonlijke groei, karmapunten en plezier
Vrijwilligerswerk zorgt voor persoonlijke groei. Wanneer je samen met collega’s een andere sector leert kennen, ontdek je nieuwe talenten waarvan je zelf niet wist dat je ze had. Door op een nuttige manier ‘out of the box’ te gaan kom je de volgende dag met bakken energie en inspiratie weer terug op het werk en je hebt met elkaar flink wat karmapunten gescoord.

Samen met cliënten eropuit of plastic uit het water vissen. Je vergroot de betrokkenheid door je te verdiepen in de ander. Hoe werken zij? Wat hebben zij nodig om hun doel na te streven? Je kunt beter relativeren door andere perspectieven en je zult merken dat jouw inzet in dankbaarheid zal worden ondergedompeld.

Voor jouw organisatie: maatschappelijk verantwoord met betrokken collega’s en een fijn imago
Als je kiest voor een teamdag met impact laat je als organisatie zien dat je betrokken bent bij de maatschappij. Jullie tijd en energie is kostbaar en in een halve dag kun je samen enorm veel bereiken. Je kan dan ook trots zijn op deze investering! Laat bijvoorbeeld enthousiaste collega’s op social media vertellen hoe ze de dag hebben ervaren. Dat levert extra mediabereik op, betrokken collega’s en straalt goed op de organisatie af.

Voor het team: verbinding en nieuwe inzichten
Even weg uit de vaste omgeving. In een nieuwe omgeving sta je meer open voor nieuwe inzichten. Een maatschappelijke teamactiviteit is de uitgelezen manier om even andere collega’s te spreken dan waarmee je om de lunchtafel zit. Je stapt samen uit jullie comfort zone en je wordt uitgedaagd om eens andere skills dan normaal in te zetten. Zo leer je ook jouw collega’s op een andere manier kennen en creëer je nog meer verbinding. Misschien ontdek je dat een collega van de administratie buitengewoon snel kan ploggen (vuilnis rapen tijdens het joggen), een magneet is voor 80-plussers of bijzondere baksels maakt (die vervolgens best mee naar kantoor mogen).

Voor het personeelspotje: WKR-proof
Ook aan een maatschappelijk verantwoord uitje zitten kosten verbonden. Natuurlijk is vrijwilligerswerk gratis, maar er komen vaak wel organisatie- en activiteitenkosten bij kijken. Wist je dat er een financieel voordeel zit aan een maatschappelijk verantwoorde activiteit? Dit soort activiteiten vallen niet onder de werkkostenregeling. Bij de kerst kun je dus met z’n allen een extra glaasje glühwein drinken.

Succesverhaal: Coty’s Charity Day

Coty, een grote make-up distrubuteur, organiseerde met ons een CotyCharityDay. Meer dan 100 medewerkers van verschillende afdelingen hebben één dag besteed aan vrijwilligerswerk in hun eigen interessegebied. We regelden 14 activiteiten: van een lunch verzorgen voor de logees van het Ronald McDonald Huis, een tuin aanleggen met de leden van het Leger des Heils tot producten verzamelen voor de Voedselbank. Een aantal kapper-medewerkers van Coty hebben hun knip- en krulkwaliteiten ingezet voor de kinderen en hun familieleden in het Sophia kinderziekenhuis.

De medewerkers sloten de dag af met een borrel waarna er met een lach en een traan de ervaringen werden gedeeld. De medewerkers vertrokken met een enorm dankbaar en voldaan gevoel met een hoofd vol nieuwe ideeën om op hun manier Nederland weer een beetje mooier te maken.

Duurzaam impact maken

Natuurlijk kun je ook duurzaam IMPACT maken door periodiek vrijwilligerswerk te doen met jouw team. Of zoals Coty dit o.a. deed door het inzetten van eigen vaardigheden. Welke vaardigheden van jouw bedrijf kun je groter inzetten door mensen te helpen? Wij denken graag met je mee.

Dilemma’s

Hopelijk ga je zelf ook snel een maatschappelijke teamuitje organiseren. Om je alvast op weg te helpen, een paar interessante dilemma’s die je aan het denken zetten:

In OF Out of your comfortzone

Functionele activiteit OF Creatieve activiteit

Handen uit de mouwen OF Professionele vaardigheden inzetten (pro-bono)

Binnenactiviteit OF Buitenactiviteit

Werken in de natuur OF Een uitje met ouderen

Groot OF Klein budget*

In je eigen regio OF Verder weg

Eenmalig OF Periodiek

* Heb je als bedrijf geen budget om teamuitjes te organiseren? Plaats dan gratis een hulpaanbod op NLvoorelkaar.
Meer dan 8000 maatschappelijke organisaties met een hulpvraag staan bij ons ingeschreven waardoor je de organisatie van jullie maatschappelijke teamuitje ook in eigen beheer kunt houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het organiseren van maatschappelijke teamuitjes? Vind je het fijn als we met je meedenken? Stuur ons een berichtje dan nemen we contact met je op!

 

Geschreven door:

Lindy van Dingenen
Impact adviseur

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder