Leestijd: 7 minuten
Deze blog is afkomstig van Heleen van Egmond – The Happy volunteer

Waarde. Een belangrijk onderwerp als het gaat om vrijwilligers werven. Wat mij betreft staat of valt succesvol vrijwilligers werven met de waarde je het vrijwilligerswerk aan de vrijwilligers levert.

Maar wat kunnen we daarmee?

Welke waarde heeft vrijwilligerswerk en herken jij de verschillende soorten waarden? Aan de hand van een inkijkje in onze zoektocht naar geluk, laat ik je het belang zien van waarde. Verder deel ik de onverwachte waarden van mijn eigen nieuwe vrijwilligerswerk.

De betekenis van waarde

Ik heb even gezocht op Wikipedia en online woordenboeken. Het begrip waarde heeft twee betekenissen. De eerste is objectief, bijvoorbeeld de prijs van een product. Het is een vast bedrag en niet afhankelijk van de persoon die het koopt.

De tweede is subjectief en hangt af van betekenis die een persoon er aan geeft. Een schilderijtje dat van een dierbare is geweest kan van onschatbare waarde zijn, zelfs als het een prul is.

Maar voordat we dieper ingaan op waarde, wil ik je iets vertellen over geluk.

Ieder mens is op zoek naar geluk

Geluk is nog zo’n abstract woord, want wat is geluk eigenlijk? Natuurlijk kunnen we daarover discussiëren, maar wat ik bedoel is dat fijne gevoel in je lijf als je een lekker chocolaatje eet. Of als de eerste lentezon op je gezicht schijnt. Of als die schoenen je geweldig staan. De eerste rit in je nieuwe auto. De momenten waar je je blij en tevreden voelt.

Naar dat gevoel zijn we voortduren op zoek, in grote en in kleine dingen. Omdat we maar beperkte tijd, kennis en middelen hebben, moeten we keuzes maken. We kunnen niet alles hebben en wegen voortdurend zaken tegen elkaar af. Gaan we wandelen of liever tv kijken? Kopen we die mooie bank of gaan we op vakantie?

Voor elke keuze die we maken, geven we een andere keuze op.

Wat geeft iemand op om vrijwilligerswerk te doen?

Als jij vrijwilligers zoekt, dan vraag je mensen om tijd te investeren in jouw organisatie. Tijd die ze niet aan iets anders kunnen besteden.

In de tijd die ze bij jou vrijwilligerswerk doen, kunnen ze niet werken, sporten, tv kijken, winkelen, met hun kind naar de speeltuin gaan of met vrienden op een terrasje zitten.

Het gaat dus niet alleen wat ze wel gaan doen, het gaat ook om wat ze er voor op moeten geven. Als jij wilt dat mensen tijd bij jouw organisatie doorbrengen, dan vraag je hen om te kiezen.

Je wilt er dan voor zorgen dat het voor hen méér waard is dan de andere dingen die ze ervoor op moeten geven.

Wat is vrijwilligerswerk waard?

Als we op zoek gaan naar de waarde die vrijwilligerswerk kan bieden, dan komen we vaak uit bij een standaardlijstje:

Maar je inzetten als vrijwilliger kan veel meer waard zijn. Soms zit het echte geluk juist in kleine specifieke details die we zelf niet bedenken.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven als vrijwilliger bij de ‘Klim naar het Licht’.

Klim naar het Licht

In Haarlem staat de prachtige Bavo Kathedraal. Met zijn groene dak en twee torens is het een indrukwekkende kerk. En op dit moment (zomer 2019) is er een bijzonder evenement: Klim naar het Licht. Tussen de twee torens is een brug gebouwd. Op een hoogte van 60 meter kun je van de ene naar de andere toren lopen.

Tijdens de wandeling ga je over smalle wenteltrapjes, langs de koepel en over de gewelven van de kerk. Je loopt door de vrouwentoren naar boven en kunt onderweg genieten van het luiden van de klokken. Boven kom je uit bij de brug en heb je een prachtig uitzicht over Haarlem en omstreken. Via de mannentoren ga je weer naar beneden. Een bijzondere ervaring rijker.

Ik als vrijwilliger bij ‘de Klim’

Toen ik las over de Klim naar het Licht begon er iets te kriebelen. Ik heb twee jaar vlak bij de Bavo gewerkt en zette mijn auto dan op de parkeerplaats er vlak naast. Het is een prachtige kerk en alleen van het langslopen kon ik genieten.

Al die tijd wilde ik best een keer binnenkijken, maar daar kwam het nooit van.

Dus toen ik las over dit evenement besloot ik heen te gaan. Ik appte mijn zussen zodat we samen konden gaan. Maar er knaagde iets. Zal ik het wel durven? Straks sta ik met mijn 6 zussen boven en durf ik de brug niet over.

Het liefst zou ik in mijn eentje naar boven willen om te kijken of ik het zou durven. En toen zag ik dat ze vrijwilligers nodig hadden (ook voor plekken beneden).

Het vrijwilligerswerk bood me de kans om de kerk van binnen te zien, onderdeel te worden van een bijzonder evenement én om mijn hoogtevrees te overwinnen.

Die waarde was groot genoeg om tijd vrij te maken en vrijwilliger te worden. Inmiddels heb ik een dienst gedraaid en ben ik aan het eind van de dag naar boven geweest.

En ik durfde over de brug!

Hoewel ik niet naar beneden heb gekeken, kreeg ik er zo’n adrenalinestoot van dat ik meer wil. Mijn volgende ambitie is om een keer als vrijwilliger op de brug te staan.

De waarde van mijn vrijwilligerswerk

In de auto terug naar huis dacht ik na over mijn eerste dag als vrijwilliger. Wat had ik genoten. Ik had nieuwe mensen ontmoet, de kerk van binnen gezien, met een portofoon leren werken, boven op de brug gestaan, leuke gesprekken gehad met enthousiaste bezoekers en was getuige van een huwelijksaanzoek.

Ik was gelukkig en voelde me voldaan. Maar er was meer.

Mijn hoogtevrees had ik overwonnen en ik had mijn beenspieren getraind. Kon ik de sportschool een keer overslaan . En als kers op de taart was mijn hoofd leeg. Na een paar drukke weken, had ik ineens weer ruimte in mijn hoofd. Dát is wat dit vrijwilligerswerk met me deed.

Wat zijn de onverwachte waarden van jouw vrijwilligersvraag?

Zoals je ziet kan vrijwilligerswerk meer waarde bieden dan je zou denken. En ook onverwachte waarden. Dat vrijwilligerswerk een goede vervanger kan zijn voor een mindfulness training bijvoorbeeld.

Vraag eens bij vrijwilligers die net begonnen zijn wat het hen oplevert. Vraag vooral door over hoe zij zich voelen als ze terug naar huis gaan. En vraag welke momenten een glimlach op hun gezicht brengt.

Dan kom je bij de kern en kun je dat gebruiken in de werving van nieuwe vrijwilligers.

Tot slot wil ik een video met jullie delen. Margo Reijerkerk van Vrijwilligerscentrale Amstelland (AmstelveenvoorElkaar en AalsmeervoorElkaar) vertelt hierin over de dieperliggende waarde die zij zelf ervoer door anderen te helpen.

De foto bij dit artikel is van KAL VISUALS via Unsplash

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder