Wat zijn we trots: vanaf maart zullen de vrijwilligersplatformen van NLvoorelkaar officieel partner zijn in maar liefst 7 maatschappelijke diensttijd projecten! Lees hieronder verder op welke drie manieren onze platformen een rol gaan spelen in de maatschappelijke diensttijd en zo heel veel jongeren de kans gaat geven impact te maken op een ander, de wereld én zichzelf.

Leestijd: 3 minuten

Maatschappelijke diensttijd

Jongeren zetten zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd (MDT), een afspraak in het regeerakkoord, vrijwillig in voor een ander. Ze geven bijvoorbeeld zwemles aan statushouders of organiseren samen een maatschappelijk evenement. Tijdens hun MDT kunnen jongeren hun talenten ontdekken én hoe ze die in kunnen zetten voor iets goeds. Dat maakt het verschil voor een ander, de wereld maar ook zichzelf.

MDT: impact op de anderen, de wereld én de jongere zelf

MDT en NLvoorelkaar

De link tussen MDT en NLvoorelkaar is snel gelegd. NLvoorelkaar verzamelt al het vrijwilligerswerk van Nederland. Op dit moment zijn er bijna 20.000 activiteiten beschikbaar van zo’n 9.000 maatschappelijke organisaties. Daarmee zijn we de grootste ‘vacaturebank’ van vrijwillig Nederland. Wanneer MDT jongeren dus besluiten hun talent in te zetten voor een bestaande vrijwilligersklus, is het logisch dat ze uit het grootste aanbod kunnen kiezen. Dat we dan ook nog aan slimme e-matching doen en volledig gericht zijn op digitaal, helpt natuurlijk ook ;-).

Maar naast vrijwilligerswerk, hebben we ook veel bereik onder jongeren zelf. Zo is 25% van de vrijwilligers op ons platform jonger dan 25 jaar. Via onze platformen kunnen dus ook jongeren worden geworven voor MDT projecten. En dat bleek voor de afgelopen MDT proeftuinen vaak de grootste uitdaging. We hebben hier het afgelopen jaar in Rotterdam en Westland al een mooie bijdrage aan mogen leveren.

Ideale ingrediënten voor een partnership rondom maatschappelijke diensttijd dus. We kiezen overigens bewust voor een partnership, omdat jongeren ook altijd de juiste begeleiding nodig hebben. Iets waar onze partners steengoed in zijn! Zo kunnen wij ons blijven focussen op mensen met elkaar verbinden, zodat zij iets moois voor elkaar kunnen betekenen.

3 soorten partnerships

Het afgelopen jaar hebben we deelgenomen in een aantal MDT proeftuinen. Zeer succesvol, want vanaf maart gaat de maatschappelijke diensttijd officieel van start mét onze samenwerkingen.

Hoe ziet een samenwerking in de maatschappelijke diensttijd er dan uit? Tot nu toe hebben we drie effectieve manieren ontdekt:

  1. Young Impact MDT partnership
  2. Vrijwillig traineeship Westlandvoorelkaar (en 4 andere voorelkaar partners)
  3. Widget koppeling

Young Impact MDT

Tijdens Young Impact MDT leren jongeren wat hun sterke punten zijn en komen zij in actie voor iets wat zij belangrijk vinden. Het programma biedt veel professionele begeleiding van ervaringsdeskundige om ervoor te zorgen dat jongeren het beste uit zichzelf kunnen halen. Er is veel ruimte voor eigen initiatief én voor zogenoemde peercoaches: jonge rolmodellen die al ervaring hebben met het maken van maatschappelijke impact. Het traject dat deze rolmodellen afleggen vormt ook weer een MDT-programma.

NLvoorelkaar zorgt in dit MDT project enerzijds voor het grootste aanbod vrijwilligerswerk wanneer MDT jongeren zich via deze weg willen inzetten. Anderzijds zorgen we voor de duurzaamheid van MDT. Wanneer de ‘spark’ door Young Impact is ontvlamt, zorgen wij er voor dat die blijft branden. Dit doen we door een nieuwe koppeling tussen beide platformen, slimme e-matching en we brengen onze expertise m.b.t. het verduurzamen van eenmalig iets goeds doen naar vaker, langer of meer impact maken. Tenslotte helpen we bij het in kaart brengen van de gerealiseerde impact.

Vrijwillig traineeship met Westlandvoorelkaar

Vitis Welzijn ontwikkelde een traineeship speciaal voor MDT jongeren. Het programma maakt gebruik van de naam én het platform Westlandvoorelkaar.nl, een van de lokale platformen in ons voorelkaar netwerk.

Jongeren gaan een half jaar aan de slag bij een aantal maatschappelijke organisaties op projecten naar keuze. Er is een opleidingsbudget beschikbaar en de jongeren worden gecoacht door professionals van Vitis. De werving van jongeren met speciaal ontwikkelde activatie campagnes, de deelnemende maatschappelijke organisaties én de matching aan de projecten gebeurt via Westlandvoorelkaar/NLvoorelkaar.

Naast Westlandvoorelkaar gaan er in maart nog 4 andere voorelkaar platformen met deze MDT methode aan de slag.

MDT widget

De laatste vorm van partnership is een hele simpele. NLvoorelkaar heeft een gratis MDT widget beschikbaar gesteld waarop álle vrijwilligerswerkvacatures, vragen, klussen en activiteiten die geschikt zijn voor jongeren worden doorgegeven aan een andere website. Zo kun je een eigen MDT project opzetten en gratis gebruik maken van ons landelijke netwerk.

Meedoen?

Wil jij met ons meedoen en jongeren inspireren en activeren om het verschil te maken voor een ander, de wereld of zichzelf? Of denk je dat je deze methoden ook voor jouw bedrijf, organisatie of gemeente kunt gebruiken (spoiler: de MDT methodieken werken óók voor volwassenen ;-))?

Neem even contact met ons op. We denken graag met je mee!

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder