Dat de wereld op het moment op zijn kop staat door het coronavirus hoeven we jullie natuurlijk niet te vertellen.. Festivals worden afgelast, supermarkten worden geplunderd, bioscopen én zelfs scholen blijven dicht. Begrijpelijk want safety first! Gelukkig kan een groot deel van de Nederlandse bevolking gemakkelijk even face-timen om haar beste vriendin toch nog te zien. Maar helaas kan niet iedereen dit. Gevolg: door het coronavirus groeit het aantal mensen die zich eenzaam voelt ontzettend hard. Opa’s en oma’s krijgen niemand meer op bezoek, NLdoet activiteiten voor ouderen zijn geannuleerd en erop uit gaan wordt afgeraden.

Toekijken hoe dit virus als een olievlek zichzelf en eenzaamheid blijft verspreiden door het hele land, niks voor ons! In deze tijd waar millennials dag en nacht online te vinden zijn en we auto’s hebben die zichzelf in kunnen parkeren kunnen wij toch wel iets bedenken om die lieve mevrouw van 94 jaar oud alsnog een lach op haar gezicht te toveren? Dat dachten wij dus ook!

DE TOP VI(E)R(US) VAN CORONA-PROOF VRIJWILLIGERSWERK:

IMG_0139

1. Kaartje sturen

Is het bij jou ook al zo lang geleden dat je een kaartje hebt gestuurd? Tijd voor verandering, want in deze tijd dat er nog nauwelijks kaartjes gestuurd worden is dit JUIST het moment. Schrijf een kaartje, vertel iemand dat je aan haar/hem denkt en wens diegene een fijne dag. Maak je kaartje corona-proof via de computer of loop dat kleine stukje naar de brievenbus of een verzorgingstehuis in de buurt. You can do it!

Een glimlach op het gezicht van de ontvanger gegarandeerd. Op Valentijnsdag verstuurden wij in samenwerking met Young Capital 500 kaarten naar ouderen in verzorgingstehuizen. De reacties die dit opleverden waren goud waard, dus tijd voor nog meer glimlachen. Spread the love!

pexels-photo-876285

2. Bel eens iemand op

Gebruik je onbeperkt aantal belminuten deze maand om de buurvrouw, de vriendin van je oma of die eenzame oudere mevrouw uit de buurt te bellen. Voor deze mensen is het fijn om hun verhaal te kunnen vertellen op het nieuws en even iets anders te horen dan enkel het coronavirus op het nieuws. Geef toe, luisteren naar verhalen over vroeger is zo erg nog helemaal niet.

Ken jij niemand om te bellen, niks aan de hand! Inmiddels zijn er al veel initiatieven (o.a. de Zilverlijn of ABNO) waarbij jij je bij kunt aansluiten om een praatje te maken met ouderen die geen sociale contacten hebben.

Ben jij nou niet zo van het bellen? Doe mee met de #Opaapp of nodig iemand uit voor een online potje schaken of Wordfeud!

pexels-photo-461077

3. Facebooken, bloggen of boekhouden

Nu dat ene feestje dit weekend toch niet doorgaat, kun je jouw kennis en passie mooi inzetten om een maatschappelijke organisatie een paar uurtjes te helpen met allerlei digitale klussen. Een postje op Facebook, een blog schrijven of een uurtje helpen met de boekhouding. Veilig vanuit huis dus corona-proof, maar mega gewaardeerd. Bewerk dit keer eens in plaats van weer een foto van jezelf, eens een fototje voor de Instagram van een goed doel. Doing good feels good!

austin-distel-97HfVpyNR1M-unsplash

4. Virtual bijles

Recent werd aangekondigd dat de komende weken alle hogescholen de deuren sluiten en studenten digitaal de lessen moeten volgen. Dat kan jij ook! Help iemand die nog niet zolang in Nederland is met de taal leren of help de zoon van je collega via de computer met zijn wiskundehuiswerk. Allemaal digitaal vanaf je bank (zelfs in pyjama ?) mogelijk, win-win situatie!

Minder coronaproof, maar héél hard nodig

Misschien iets minder corona-proof maar wel héél belangrijk. Door de coronagekte hebben niet alleen ouderen en kwetsbare mensen het zwaar. Maar ook de mensen die werken in de zorg, bij de politie en in supermarkten kunnen wel wat extra hulp gebruiken zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Kijk eens of je iemand in je omgeving met een van deze belangrijke beroepen kan helpen. Denk eens aan boodschappen doen zodat ze dit na het werk niet meer hoeven te doen, oppassen of helpen met de thuisscholing van de kids. Laten we er samen voor zorgen dat deze helden vooral door kunnen gaan met wat ze doen ?.

Hulp vinden of helpen, hoe?

Gelukkig zijn er heel veel mensen en organisaties die hun hulp aanbieden. Dit is natuurlijk fantastisch maar het probleem is dat vraag en aanbod elkaar moeilijk of niet vinden – zeker nu fysieke ontmoetingen verder beperkt worden. Daarom hebben we vanuit NLvoorelkaar  een nationaal en lokaal online matchingsplatform voor coronahulp opgezet waar iedereen gratis gebruik van kan maken, zowel particulieren als organisaties.

Door het plaatsen van een hulpvraag of hulpaanbod zorgen wij ervoor dat iedereen die hulp nodig heeft of wil helpen, veilig en snel gematcht wordt aan elkaar. Samen zorgen we ervoor dat iedereen de hulp krijgt die zo hard nodig is!

Helpen maakt je happy, dus ben jij klaar voor corona-proof doing good?

Geschreven door:

Monic Arts
Marketing en Contentspecialist

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder