Is jouw vrijwilligersactiviteit en bijbehorende -vacature al coronaproof? Hoe houd je vrijwilligers in deze tijd eigenlijk betrokken? En hoe zorg je dat jouw organisatie klaar is voor de 1,5 meter samenleving? HET antwoord hebben we niet, wel een hoop praktische tips uit het veld die we graag met je delen.

Leestijd: 3 minuten

Vacaturecheck

Heb jij op dit moment vrijwilligersvacatures of hulpvragen (bv op NLvoorelkaar) uitstaan? Zo ja, check dan of ze voldoen aan de RIVM richtlijnen:

 • Zo ja: top! Voeg in de tekst dan een zinnetje toe à la “Deze activiteit is coronaproof. Je kunt veilig helpen en jouw hulp wordt heel erg gewaardeerd, juist nu“. Dit vergroot de kans op een match enorm.
 • Zo nee: kun je door een (kleine) aanpassing de activiteit wel coronaproof maken? Bijvoorbeeld door voorlopig digitaal af te spreken? Pas de tekst dan daarop aan. Lukt dat niet, sluit de vraag dan af. Zo voorkom je misverstanden en houden we het veilig.

Inspiratie coronaproof vrijwilligen

Met anderhalve meter afstand en regelmatig je handen wassen kan er met wat creativiteit en aanpassingen weer coronaproof gevrijwilligd worden! Maar hoe dan? Ter inspiratie een paar voorbeelden:

 • Digitaal contact: met (video)bellen of whatsapp kunnen allerlei maatjes- taal- en huiswerkactiviteiten prima starten/doorgaan.Er zijn inmiddels veel gratis goede tools beschikbaar om dit te faciliteren zoals Google Meet of Zoom.
 • Op veilige afstand: tuin- en natuurklussen zijn perfect voor dit mooie weer en kun je op veilige afstand ook samen doen. Het kan zelfs een gezellig uitje zijn voor een familie/groep vrienden/collega’s!
 • Social media: vraag hulp van al die jonge nieuwe coronahelpers om een social media strategie + content voor de komende maanden voor te bereiden.

Bekijk hier ook de coronaproof vragen van anderen en laat je inspireren!

Omdenken: vrijwillige tuinklussen zijn een buitenkansje voor lekker samen eruit

Communicatie met jouw vrijwilligers

Hoe houd je op afstand contact met jouw vrijwilligers, zodat ze zich betrokken en gewaardeerd blijven voelen?

 • Blijf in contact: niks zo demotiverend als geen contact. Stuur een kaartje, (video)bel of app iedereen even om te vragen hoe het gaat en bespreek meteen of/wat ze zouden willen doen. Of misschien hebben ze nog leuke ideeën voor jouw organisatie. Krap in je tijd? Er zijn veel vrijwilligers die je hierbij willen helpen ;-).
 • Deel informatie en bied perspectief op de toekomst. Ga terug naar de missie van jouw organisatie en waarom een vrijwilliger hiermee het verschil maakt. Koppel daar vervolgens het perspectief op de toekomst aan. Bijvoorbeeld dat ze nog even moeten volhouden maar straks weer meer nodig zijn dan ooit. Bij NLvoorelkaar verwachten we bijvoorbeeld dat er in de zomer meer eenzaamheid- en huiswerkbegeleidingsvragen dan ooit zullen komen.
 • Bied scholing/ontwikkeling: elk nadeel heb z’n voordeel… omdat er nu minder vrijwilligersactiviteiten zijn, is er meer tijd voor scholing, groei en zelfontwikkeling. Wijs vrijwilligers op jouw e-learning mogelijkheden (hier vind je alle gratis e-learning mogelijkheden verzameld).

1,5 meter vrijwilligersorganisatie

Ten slotte een paar goede tips om jouw organisatie klaar te maken voor de 1,5 meter samenleving:

 • Op zoek naar voorbeelden van richtlijnen of protocollen voor het inrichten van de 1,5 meter binnen jouw organisatie? Het NOV verzamelt alle voorbeelden en richtlijnen hier.
 • Sta open voor nieuwe ideeën en talenten. Corona haalt ook de mooiste kansen van mensen naar boven: creativiteit, zorgzaamheid, creativiteit. Luister naar jouw vrijwilligers en kijk hoe je de positieve inzichten kunt gebruiken voor een speciaal corona project, of de toekomst van vrijwillige inzet binnen jouw organisatie.
 • Maak gebruik van extra ondersteuningsmogelijkheden, zoals het Kans fonds.

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder