“Good relationships keep us happier and healthier. Period.”

Een succesvolle carrière, veel geld, aanzien, macht…allemaal vallen ze in het niet bij de allerbelangrijkste factor die bijdraagt aan een gelukkig leven: het hebben en onderhouden van goede relaties.

Aan Harvard loopt al 75 jaar een onderzoek naar de factoren die mensen gelukkig en gezond houden. Het bijzondere van deze studie is dat ze al 75 jaar dezelfde mensen volgen. En dit onderzoek onderbouwt wetenschappelijk dat er niets is wat zo bijdraagt aan een gezond en een gelukkig leven als goede relaties. Relaties met onze familie, onze vrienden en onze community. Het onderzoek toont ons 3 belangrijke lessen:

  1. Eenzaamheid is een sluipmoordenaar. Mensen die een beter onderhouden sociaal netwerk hebben zijn gelukkiger, gezonder én ze leven langer dan mensen dan mensen die een minder goed onderhouden netwerk hebben.
  2. Kwaliteit boven kwantiteit. Het gaat niet om je hoeveelheid vrienden, of het al dan niet getrouwd zijn. De kwaliteit van de relatie met de mensen die het meest dichtbij staan is doorslaggevend. Het onderzoek laat zien dat de mensen die op 50-jarige leeftijd het meest tevreden waren met hun relaties, op 80-jarige leeftijd het meest gezond waren.
  3. Goede relaties zijn goed voor je hersenen. Een relatie waarbij je het gevoel hebt dat je door dik en dun op de ander kunt bouwen draagt eraan bij dat je geheugen langer goed blijft.

Het ligt er niet zo dik bovenop, en ik ben bepaald geen arts, maar het zou mij niks verbazen als eenzaamheid de belangrijkste oorzaak is voor een Westerse ziekte zoals dementie. En daarmee zou het bestrijden van eenzaamheid ook een topprioriteit moeten zijn. Niet alleen voor beleidsmakers, maar juist ook voor alle individuen die graag op een gezonde manier oud en gelukkig willen worden. Investeer nu en doorlopend in je sociale netwerk en de kwaliteit van je relaties, en je zult jezelf op oudere leeftijd dankbaar zijn. Klinkt logisch, maar in de dagelijkse praktijk niet altijd makkelijk. Het voelt voor mij als dertiger een beetje hetzelfde als het opbouwen van pensioen: je weet dat het moet, maar er is morgen altijd wel een urgentere reden om het niet te doen 😉

Dus ook al vind je je broer soms een eikel, heeft die ene vriendin jou al maanden niet gebeld of lijkt je werk soms belangrijker dan je vrouw en kinderen: vergeet niet te investeren in deze en nieuwe relaties. Dat is het beste medicijn voor een lang en gelukkig leven.

Mathijs Huis in ’t Veld
Mede-oprichter NLvoorelkaar

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder