Door de ‘dubbele vergrijzing’ zijn er verhoudingsgewijs meer oude ouderen en minder mensen die als mantelzorger kunnen helpen. Familie woont vaak verder weg en heeft het drukker. In 2040 is deze demografische scheefgroei op z’n top: de verhouding 60-minner versus 60-plusser is dan 1:1.
Het bevorderen en stimuleren van de zelfredzaamheid wordt daarom steeds belangrijker. Onder zelfredzaamheid wordt, naast het daadwerkelijk zelfstandig functioneren, ook het organiseren van de juiste ondersteuning of hulp verstaan. Zoals het vinden van een geschikte vrijwilliger.
Online hulp vinden
Iedereen die op zoek is naar hulp, inclusief cliëntondersteuners of andere professionals, kunnen altijd een gratis hulpvraag plaatsen op NLvoorelkaar. Hiermee vergroten we de zelfredzaamheid in Nederland voor een toekomstbestendige maatschappij.
- 40% van alle hulpvragen op ons platform worden gesteld door particulieren die zelfstandig (of met een meekijkende blik van familie of professional) op zoek zijn naar een helpende hand of gezelschap. Deze hulpvragen vallen onder burenhulp.
- Uit onderzoek van STIPO en onze jaarlijkse gebruikersonderzoeken blijkt ons platform voor 87% van particuliere vragers noodzakelijk voor het vinden van hulp. Vragers gaven tevens aan dat hun vraagverlegenheid met 40% afnam door de toegankelijkheid van het platform.
- Daarnaast geeft 68% van de hulpvragers aan dat zij financiële gevolgen moeilijk kunnen dragen als het platform er niet zou zijn.
“Het platform is heel veilig en je ziet dat er veel meer mensen vragen om hulp. Dat maakt het minder spannend”
“Zonder dit platform vind ik niet de hulp die ik nodig heb. Dus ik ben blij met de 2 vrijwilligers die ik via jullie heb gevonden”
Burenhulp
Burenhulp, nabuurschap, noaberschap of informele zorg – hoewel de terminologie divers en soms ingewikkeld is, is de betekenis universeel en van alle tijden. Mensen zien naar elkaar om en zijn daarom bereid een ander in de buurt te helpen. Een keertje een boodschap voor iemand meenemen of de hond uit te laten. Een klusje en een praatje. Maar hoe kun je het naar elkaar omzien faciliteren en stimuleren? Zodat het groeit en een toekomstbestendige participatiemaatschappij ondersteunt?
Om meer burenhulp te realiseren is het belangrijk dat buurtbewoners weten wat er nodig is. Ons matchingsplatform verzamelt alle vraag en aanbod op buurt en wijk niveau. Bewoners komen gemakkelijk en veilig met elkaar in contact. Elkaar een handje helpen wordt zo een stuk makkelijker!
Ten slotte hebben we een methodiek ontwikkeld om meer zichtbaarheid, naamsbekendheid en bereik te realiseren. Want als een platform niet gevonden of gebruikt wordt, wordt er nog geen impact bereikt.
Resultaten burenhulp
- De sociale cohesie in de buurt en wijk wordt gestimuleerd door ons platform
- Onze aanpak zorgt voor meer en actievere
- 40% minder vraagverlegenheid en dus meer mensen die zelf hun buren om hulp
- 60% van de burenhulp vragen heeft binnen een week een online match
Wil je zelf aan de slag met het faciliteren van of vergroten van de burenhulp en informele zorg in jouw regio? We denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een gratis demo.