Er zijn vele manieren om eenzaamheid aan te pakken. Er zijn ook vele onderzoeken gedaan om te achterhalen wélke factoren eenzaamheid effectief verminderen. Movisie destilleerde een vijftal factoren die bepalend zijn voor een effectieve aanpak (hier lees je meer over wat werkt tegen eenzaamheid en kun je testen hoe effectief jouw oplossing is).

Interventies waar mensen werken aan het verminderen van negatieve gedachten zijn over het algemeen effectiever dan interventies die uitgaan van sociale steun of interventies die zijn gericht op het vergroten van sociale interactie of het verbeteren van sociale vaardigheden. Op NLvoorelkaar komen we prachtige praktijkvoorbeelden tegen van dit type interventie. Ter inspiratie delen we deze graag met je.

Henk is 67 jaar en woonachtig in een dorpje op Goeree Overflakkee. Na zijn pensioen bleken de zo gewenste vrije uurtjes toch ook erg leeg. Via via belandde hij bij de maatschappelijk werkster met een vraag voor een maatje. De maatschappelijk werkster wees Henk op GOvoorelkaar.nl, het online platform voor inwoners van Goeree-Overflakkee waar zij elkaar kunnen ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. Maar tot Henk’s verrassing wees ze niet op de mogelijkheid om een maatjes aanvraag te plaatsen. Nee, hij zou anderen juist kunnen helpen met zijn talent (klussen) en tijd. Een mooi staaltje omdenken: van ‘maatje gezocht’ (er stonden al 15 maatjesaanvragen open!) naar ‘klusje gezocht’.

Henk besloot met behulp van de maatschappelijk werker het erop te wagen en plaatste zijn aanbod. Hij bood zijn diensten aan op het gebied van tuinieren, schilderen en andere klusjes. Kortdurend, zodat je nog wel je eigen tijd kunt indelen. De reacties waren overweldigend: “Ik zou de hele week kunnen klussen!”, aldus Henk.

Binnen 1 week zat de eerste klus erop. De ervaring om nuttig te zijn, samen koffie drinken tijdens het klussen en de dankbaarheid motiveerden Henk zo dat hij doorging.  “Een mevrouw juichte van vreugde door haar opgeknapte tuin, ze was helemaal hotel de botel. Dat geeft een bijzonder gevoel”.  Door zijn vrijwilligerswerk is Henk nu een drukbezet man met een almaar groeiend netwerk. Zoeken naar maatjes óf klussen is niet meer nodig!

Geschreven door:


Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder