Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee volgen we jouw internetgedrag binnen onze site. Zo kunnen we o.a. jouw bezoek aan de website makkelijker maken, persoonlijkere advertenties tonen en kun jij informatie delen op social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina. Sluiten

Eenzaamheid

Eenzaamheid is het grootste gezondheidsprobleem van Nederland. Maar liefst 43% van de Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam en 10% voelt zich zeer eenzaam. Eenzaamheid betreft iedereen: jong en oud, student, werkende en pensionado, allochtoon en autochtoon.

Naast mentale gevolgen heeft eenzaamheid ook fysieke gevolgen. Eenzame mensen leven minder lang dan mensen met meer sociale contacten. Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl. Dat leidt tot meer ziektes, waaronder hartaandoeningen en alzheimer.

Voorkomen is beter dan genezen

Het taboe rondom eenzaamheid en de diversiteit in oorzaken maakt dat eenzaamheid beter te ‘voorkomen is dan te genezen’. Hiermee bedoelen we het voorkomen van kortdurende eenzaamheid of het voorkomen van het omslaan van kortdurende eenzaamheid in chronische eenzaamheid.

Uit onderzoek van o.a.a Movisie naar eenzaamheid blijkt het doen van vrijwilligerswerk een van de meest effectieve manieren om eenzaamheid te voorkomen, te remmen of te stoppen.

"Het doen van vrijwilligerswerk blijkt een van de meest effectieve manieren om eenzaamheid te voorkomen"
Movisie, 2017

4x eenzaamheid voorkomen

Ons vrijwilligersplatform is een effectieve oplossing in het voorkomen van eenzaamheid. Er wordt veel gebruik van gemaakt: 80% van de hulpvragen op ons platform heeft te maken met eenzaamheid. Dagelijks worden er tientallen nieuwe vragen geplaatst van mensen op zoek naar een maatje of gezelschap.

Er zijn vier redenen waarom ons vrijwilligersplatform eenzaamheid vermindert en voorkomt:

Helpen maakt happy

Onderzoek van Berkeley wijst uit dat vrijwilligerswerk eenzaamheidgevoelens vermindert omdat het je zelfbeeld opkrikt en je uit de negatieve spiraal haalt.

Laagdrempeligheid

Onderzoeksbureau STIPO stelde vast dat de drempel om om hulp te vragen (zoals een maatje) met 40% verminderde door ons platform.

Herkenbaarheid

Herkenbaarheid zorgt voor doorbreken van het taboe rondom eenzaamheid. Op de site staan honderden andere mensen die ook op zoek zijn naar gezelschap, wat het taboe verlaagt

Omdenken

Het platform verbindt vragers met aanbieders maar stimuleert vragers ook om zelf iets aan te bieden. Als je op zoek bent naar gezelschap, kun je dat immers ook geven!
"Het platform hielp me omdenken: van eenzaam naar iemand die anderen helpt met klusjes en zo het hele dorp leerde kennen" Ben

Voordelen

De voordelen van onze werkwijze bij het voorkomen van eenzaamheid op een rijtje:

  • lokaal herkenbaar platform werkt drempelverlagend
  • het platform transformeert en activeert: vrijwillige hulp geven in plaats van vragen
  • bespaar tijd door intelligente e-matching zodat er meer tijd is voor warme begeleiding

Samen eenzaamheid voorkomen

Samen met ons eenzaamheid voorkomen of verminderen? Samen staan we sterker. Hoe meer vraag en aanbod op het gebied van gezelschap we bij elkaar brengen, hoe groter de kans op een match waar beiden blij van worden.  Wil je hier met ons over doordenken? Neem contact op voor een vrijblijvende sparsessie!