Eenzaamheid is het grootste gezondheidsprobleem van Nederland. Maar liefst 43% van de Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam en 10% voelt zich zeer eenzaam. Eenzaamheid betreft iedereen: jong en oud, student, werkende en pensionado, allochtoon en autochtoon.

Naast mentale gevolgen heeft eenzaamheid ook fysieke gevolgen. Eenzame mensen leven minder lang dan mensen met meer sociale contacten. Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl. Dat leidt tot meer ziektes, waaronder hartaandoeningen en alzheimer.

Voorkomen is beter dan genezen

Het taboe rondom eenzaamheid en de diversiteit in oorzaken maakt dat eenzaamheid beter te ‘voorkomen is dan te genezen’. Hiermee bedoelen we het voorkomen van kortdurende eenzaamheid of het voorkomen van het omslaan van kortdurende eenzaamheid in chronische eenzaamheid.

Uit onderzoek van o.a.a Movisie naar eenzaamheid blijkt het doen van vrijwilligerswerk een van de meest effectieve manieren om eenzaamheid te voorkomen, te remmen of te stoppen.

"Het doen van vrijwilligerswerk blijkt een van de meest effectieve manieren om eenzaamheid te voorkomen"
Movisie, 2017

4x eenzaamheid voorkomen

Ons vrijwilligersplatform is een effectieve oplossing in het voorkomen van eenzaamheid. Er wordt veel gebruik van gemaakt: 80% van de hulpvragen op ons platform heeft te maken met eenzaamheid. Dagelijks worden er tientallen nieuwe vragen geplaatst van mensen op zoek naar een maatje of gezelschap.

Er zijn vier redenen waarom ons vrijwilligersplatform eenzaamheid vermindert en voorkomt:

Helpen maakt happy

Onderzoek van Berkeley wijst uit dat vrijwilligerswerk eenzaamheidgevoelens vermindert omdat het je zelfbeeld opkrikt en je uit de negatieve spiraal haalt.

Veilig maatjescontact

We hebben een speciale sectie op ons platform voor iedereen die op zoek is naar meer contact. We matchen je proactief aan iemand die bij je past.

Drempel verlagend

Het taboe en de schaamte rondom eenzaamheid is groot. Een platform waar je anoniem maar veilig een ander kunt ontmoeten, verlaagt de drempel tot actie.

Omdenken

Het platform verbindt vragers met aanbieders maar stimuleert vragers ook om zelf iets aan te bieden. Als je op zoek bent naar gezelschap, kun je dat immers ook geven.
"Het platform hielp me omdenken: van eenzaam naar iemand die anderen helpt met klusjes en zo het hele dorp leerde kennen" Ben

Bewezen resultaat

Jarenlange ervaring en wetenschappelijk onderzoek bewijst de effectiviteit in het verminderen of voorkomen van eenzaamheid:

  1. Onderzoeksbureau STIPO constateerd de drempelverlagende werking van ons platform: deze nam met 40% af door ons platform.
  2. 18% van diegenen die via ons platform hulp of een maatje zochten, losten hun eigen vraag op door zelf vrijwilligerswerk te doen.
  3. 66% van diegenen die via ons platform vrijwilligerswerk doen, geven aan dat zij dit doen om nieuwe mensen te ontmoeten. Bijna 70% geeft aan dat dit ook gelukt is!

Samen eenzaamheid voorkomen

Samen met ons eenzaamheid voorkomen of verminderen? Samen staan we sterker. Hoe meer vraag en aanbod op het gebied van gezelschap we bij elkaar brengen, hoe groter de kans op een match waar beiden blij van worden.  Wil je hier met ons over doordenken? Neem contact op voor een vrijblijvende sparsessie!