11in de tuin juni 2015 – Provincie Noord-Holland zet een belangrijke stap om te zorgen dat mensen elkaar meer gaan helpen. Nog deze zomer lanceren Amstelveen, Den Helder, Diemen, Haarlemmermeer, Hollandse Kroon en Schagen een online marktplaats voor vrijwillige inzet en burenhulp. Door deze lokale online marktplaatsen kunnen inwoners van deze gemeenten elkaar eenvoudig vinden om hulp te vragen en ook aan te bieden.

Sinds 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning aan hun inwoners. Gemeenten doen hierbij een toenemend beroep op de zelfredzaamheid van hun burgers. Heeft iemand een hulp- of zorgvraag, dan wordt verwacht dat dit door het eigen netwerk wordt opgelost. De druk op mantelzorgers en vrijwilligers neemt hierdoor flink toe.

Gelukkig blijken veel mensen bereid om iets voor een ander te doen. Dat blijkt uit de resultaten van zorgvoorelkaar.com: “Maandelijks melden zich 700 personen aan om hulp te vragen, om hulp aan te bieden of beide. Hiervan is meer dan de helft jonger dan 40 jaar.

Het gaat om zaken die voor gezonde mensen zo vanzelfsprekend zijn, zoals klusjes in het huis of in de tuin, vervoer of een gezellige activiteit.

De verwachting is dat ook in Noord-Holland veel mensen elkaar gaan helpen via de online marktplaatsen. Te beginnen in de gemeente Diemen waar op 11 juni diemenvoorelkaar.nl wordt gelanceerd tijdens een grote WMO-conferentie over het leggen van verbindingen. In de komende maanden volgen ook Amstelveen, Haarlemmermeer en de Noordkop gemeenten Schagen, Hollandse Kroon en Den Helder.

Geschreven door:


Best gelezen

Tweede SAN nominatie voor activatie campagne

Wow, de activatiecampagne die we voor en met de Volksbank mochten uitrollen is genomineerd voor een SAN award. 6 juni...
Lees verder

Gratis zomerdoe(goed)boek

Vier keer per jaar ontwikkelen we voor onze partners verrassende activatiecampagnes voor meer vrijwillige inzet. De aankomende zomercampagne delen we...
Lees verder

Kijken: Masterclass Trends Vrijwillige Inzet 2022

Wat zijn de nieuwste trends voor 2022? Met welke activiteiten bereik je nieuwe/jongere/meer vrijwilligers? Tijdens deze masterclass, opgenomen tijdens het...
Lees verder