Stel je voor: je hebt een dag vrij, maar het regent pijpenstelen (realistisch, in ons mooie land). Of je hele dag zit tjokvol (werk gerelateerde) activiteiten maar in de avonduren heb je soms nog wel een uurtje over. Of misschien is je lijf niet meer zo kwiek als je hoofd. Maar toch, je wil iets moois betekenen voor een ander. Je kennen en kunnen inzetten om een ander blij te maken. Kan dat dan vanuit huis?

Ja zeker! Zoals je voor eten, spullen en vermaak je stoel niet meer uit hoeft, geldt dat ook voor vrijwilligerswerk. Digitaal vrijwilligerswerk of vanuit huis is de uitkomt. Op deze manier kun je iets moois betekenen voor anderen in je vrije tijd of vanuit je eigen huis. Enthousiast? Dit blog is dan speciaal voor jou, de thuis-help-held.

10x vrijwilligerswerk vanaf de bank

Ter inspiratie: 10 manieren om te vrijwilligen vanuit huis (of misschien zelfs relax vanaf de bank -niemand die het ziet):

  • Geef taalles. Door de instroom van vluchtelingen en expats in Nederland maken de taalles juffen en meesters overuren. Maar ook scholieren en studenten zijn vaak op zoek naar tips of ondersteuning.  Help bijvoorbeeld met huiswerk, kijk een opstel na, help met een scriptie of pak de telefoon voor wat taalvaardigheidsgesprekjes. Kortom: zet jouw TAALlent in om een ander te helpen. Hier vind je een overzicht van alle actuele taal vragen waarvan je er een heleboel vanuit huis zou kunnen doen (gewoon even vragen als het er niet bij staat!).
Red de wereld vanaf de bank!
  • Leen je ogen uit met ‘Be my eyes‘. Deze gratis app geeft ‘visuele assistentie’ aan mensen die blind of slechtziend zijn. Het werkt simpel: zij plaatsen een oproep met foto of video, bijvoorbeeld “Is deze melk nog goed?”. Vrijwilligers ontvangen de oproep en kunnen visueel assisteren. Super tof om je sowieso bij aan te melden. Het is gratis en vraagt geen tijd, tot je een oproepje beantwoord (wat in Nederland overigens nog niet veel voorkomt).
  • Klim in je pen. Schrijven kan vanaf de bank én is een veelgevraagde vrijwilligerstaak. Win win dus. Je kunt je creativiteit helemaal laten gaan: help met de communicatie van TEDx, schrijf brieven voor mensenrechten voor Amnesty International of voor de KBO (schrijf je schrijftalent in).
bruno-cervera-460422-unsplash
  • Ga bosbranden tegen, bestrijd illegale akkerbouw, help vluchtelingen én inventariseer natuurschade. Nee, je hoeft geen superman te zijn, met Tomnod kun je dit écht thuis vanachter je pc. Je analyseert satellietbeelden – en dat is leuker en verslavender dan het klinkt. Omdat je dit altijd en overal kunt doen, voor hoelang je maar wil, is het super leuk om even tussendoor te doen. Voor het ontbijt, na de lunch, tijdens het tandenpoetsen. Iets goeds doen voor de wereld was nog nooit zo gemakkelijk.
  • Leg je oor te luisteren. Soms is alles wat je nodig hebt, een luisterend oor. Dat geldt voor Sensoor en de Zilverlijn zowel voor het vrijwilligerswerk, áls voor de mensen die zij helpen. Sensoor is de landelijke luisterlijn waar mensen anoniem en veilig hun verhaal kwijt kunnen. Niet de luchtigste klus, maar deze ervaring én de goede begeleiding leert je wel veel over het lezen en jezelf. Aanmelden kan hier. Bij de Zilverlijn bel je zelf een aantal ouderen per week voor een gezellig babbeltje of goed gesprek. Geen hulplijn maar wel een effectief hulpmiddel tegen eenzaamheid.
TEDx, Amnesty International of de Zilverlijn help je vanuit huis
  • Beheer de website van een goed doel of stichting. Een ICT knobbel hoef je hier niet voor te hebben, wel wat digitale handigheid. Vaak zijn vrijwilligersorganisaties enorm geholpen met iemand die de laatste nieuwtjes, verhalen en mooie ervaringen op hun website wil plaatsen. Word je niet bang van woorden als CMS, WordPress en content? Check dan hier welk goed doel jij wil helpen met websitebeheer.
  • Socializen voor het goede doel. De gemiddelde Nederlander zit toch al 5 uur op zijn telefoon, dus hoe mooi als je een deel van die tijd ook kunt inzetten voor iets goeds? Veel goede doelen zitten te springen (is dat fysiek mogelijk trouwens?) om social media hulp. Van goede content maken tot strategisch inzicht. Helpen kan hier.
Doing good kan ook in 10 minuten
  • Design-do-good. Wel creatief maar meer een beelddenker dan taal? Ontwerp een keer iets moois voor nop. Flyers, posters, infographics, website design.. de lijst is eindeloos en de animo ook. Hier check je de maatschappelijke organisaties die om jouw hulp staan te springen.
  • Zoek een penvriend(in). Hoe leuk om net zoals vroeger met een penvriend(in) brieven (vooruit: e-mails zijn ook toegestaan) te schrijven! Kost weinig tijd, kan wanneer je wil en geeft je een super uniek inkijkje in het leven van een ander! Je helpt ook nog eens de eenzaamheid van een ander te voorkomen of verminderen. We hebben geen ‘kant en klare’ penvrienden gevonden online.. maar we weten wel uit eigen ervaring dat mensen op zoek naar maatjes hier vaak voor open staan!
  • Spread the love. Inspireer mensen iets moois te doen door een oproep op je social media. Bijvoorbeeld door het delen van een toffe klussen in jouw buurt (of deel NLvoorelkaar, je vindt er immers bijna alle vrijwilligersklussen van heel Nederland op terug). Misschien vraag je je af: wat heeft dat nu voor nut? Heel veel. Want wist je dat de meeste mensen beginnen met iets goeds doen, omdat ze daarvoor gevraagd of geïnspireerd worden? En dan is er natuurlijk nog het motto van Ghandi: verander de wereld, begin bij jezelf.

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder