Je wilt vrijwilligerswerk gaan doen, maar wat te kiezen? Er is zoveel te doen! Hieronder zes tips om de vrijwilligersbaan te vinden waar jij gelukkig van wordt.

Leestijd: 2 minuten
Dit artikel verscheen eerder op Viveplus.nl

Vrijwilligerswerk

Tip 1: Denk na over praktische zaken

Denk goed na over hoeveel tijd je wilt investeren in je vrijwilligerswerk. Ga je voor een eenmalige klus of wil je er wekelijks een aantal uren in steken? Ook belangrijk: hoe ver mag het vrijwilligerswerk maximaal van huis zijn? Als je dit soort praktische zaken al vooraf voor jezelf op een rijtje zet, filter je een hoop banen.

Tip 2: Kijk vanuit jouw talent

Heb je bijvoorbeeld een vlotte babbel of een sterke arm? Denk goed na over wat je leuk vindt en waar je andere mensen blij mee kunt maken. Het hoeft niet iets heel groots en meeslepends te zijn, iedereen heeft een talent! Vind je het lastig om te bedenken in welke richting je het moet zoeken, doe dan de vrijwilligerstest van NLvoorelkaar om erachter te komen wat het beste bij je past.

Tip 3: Start met iets eenmaligs

Bij een eenmalige klus heb je meteen door of hetgeen jij denkt dat leuk is, je ook echt op het lijf geschreven is. En je legt je niet direct voor langere tijd vast. Denk je bijvoorbeeld dat je met dieren of met kinderen wilt werken? Ga een ochtend aan de slag!

Tip 4: Oriënteer je goed

Er is zoveel te doen! Op het landelijke platform NLvoorelkaar staan bijvoorbeeld al dertig verschillende categorieën vrijwilligerswerk. Mensen denken bij vrijwilligerswerk toch vaak aan activiteitenbegeleiding, maar er is zoveel meer. Helpen op een evenement bijvoorbeeld of een keer met je hond langs het ziekenhuis gaan om zieke mensen blij te maken. Zie je de perfecte baan er nog niet bij staan? Dan kun je via NLvoorelkaar een profiel aanmaken en word je via de mail op de hoogte gehouden als er iets langskomt in jouw interessegebied.

Tip 5: Praat met vrijwilligers

Lees ervaringsverhalen van anderen en praat met andere vrijwilligers. Op deze manier kom je erachter of de vrijwilligersbaan waar jij je oog op hebt laten vallen ook echt zo interessant is.

Tip 6: Check je team

Kijk voor je start naar het team met wie je straks gaat werken. Pas jij hierin en is de sfeer goed? Hebben zij jou genoeg te bieden? Bel vooraf uitgebreid met de teamleider of ga langs voor een intake. En vertrouw op je gevoel!

Kijk voor meer informatie op www.nlvoorelkaar.nl.

Geschreven door:

Anne Theelen
Community Manager

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder