Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee volgen we jouw internetgedrag binnen onze site. Zo kunnen we o.a. jouw bezoek aan de website makkelijker maken, persoonlijkere advertenties tonen en kun jij informatie delen op social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina. Sluiten

Voel jij je eenzaam? Deze tips helpen je op weg

Eenzaamheid is iets waar steeds vaker over gesproken wordt. Logisch want uit onderzoek blijkt dat niet alleen ouderen eenzaam zijn, ook tieners, studenten, young professionals, mensen in de grote stad of juist op het platteland zijn eenzaam. Niet gek dus als je dit herkent. Maar: wat kun je ertegen doen?

Onderzoek toont aan dat 40% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt. Van het gemis van een hechte band tot daadwerkelijk weinig sociaal contact. Eenzaamheid komt in veel vormen en raakt iedereen.

Geen wonder dus dat er een landelijke actiecomité en onderzoek is opgericht om eenzaamheid tegen te gaan. Er zijn namelijk een aantal kleine dingen die je kunt doen om dat knagende gevoel van eenzaamheid van je af te laten glijden, te verminderen of te voorkomen.

Tips tegen eenzaamheid

Tip 1: ontmoet anderen

De statistieken over eenzaamheid zeggen het al: 40% van de Nederlanders voelt zich eenzaam. Dus ook (veel) mensen in jouw buurt! Een simpele oplossing is dus: kom in contact met elkaar. Hoe? Bijvoorbeeld via NLvoorelkaar. Deze video legt uit hoe het werkt:

Tip 2: oefen small talk

De cassière in de supermarkt, de buurman die de hond uitlaat; het zijn de perfecte proefkonijnen voor jouw small talk skills. Probeer eens een kort praatje aan te knopen over het weer (inkopper) of over een luchtig nieuwtje en stel je op die manier vriendelijk en open op. Voelt misschien onwennig, maar oefening baart kunst.


Wat wij de beste manier vinden om te oefenen, is een hond uitlaten. Hondenbezitters maken voortdurend korte praatjes en je komt elkaar vaak tegen. Zelf geen hond? Er zijn in de NLvoorelkaar community veel mensen die hulp zoeken met het uitlaten van hun hond, heb je meteen iemand geholpen!

Tip 3: doe groeps­vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen bleek uit onderzoek te helpen tegen gevoelens van eenzaamheid. En je ontmoet nieuwe mensen door een vrijwilligersactiviteit in een groep te doen! Ga bijvoorbeeld samen het park opruimen, helpen bij een muziekfestival, ouderen een geweldige dag naar de dierentuin bezorgen of dansen in de troeteldisco voor mensen met een beperking.

Bij festivals en activiteiten voor het goede doel of een stichting zijn er altijd veel andere vrijwilligers die net als jij óók voor de gezelligheid komen helpen. Ontdek wat er in jouw buurt te doen is:

Tip 4: kook/klus/help je buren

Doe iets liefs voor je buren/je buurt. Kook extra en breng de rest naar je buren (via
Thuisafgehaald weet je wie hiervan zal smullen). Laat iemands hond uit, veeg de stoep van je buren ook een keer aan of biedt aan om boodschappen te doen als je toch gaat. Kleine dingen die jou een goed gevoel geven omdat je helpt én die mogelijk leiden tot meer contact.

Geen idee wie jouw hulp kan gebruiken? Onze community zit erom te springen dus zet je hulpaanbod snel online.

Meer ideeën

Op het platform Eenzaam.nl lees je alle informatie over eenzaamheid inclusief activiteiten ideeën. Wil je iemand helpen die zich eenzaam voelt? Deel deze tips, ontdek op NLvoorelkaar welke leuke mensen in jouw buurt nog meer gezelschap zoeken, plaats veilig een maatjes aanvraag voor de ander of lees op Eentegeneenzaamheid wat je nog meer kunt doen.

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

Vijf trends voor vrijwillige inzet in 2020 (PDF)

Wat voor vrijwilligerswerk willen mensen anno 2020 nog doen? Waar liggen kansen voor meer vrijwilligers 'energie' en hoe pak je dat...
Lees verder

De beste dag, tijd en maand om vrijwilligers te werven

Stel: je hebt de perfecte vrijwilligersvacature geschreven. Wat is dan de volgende stap? Wat is de beste dag en tijd om...
Lees verder

Online marktplaats als (deel)oplossing voor eenzaamheid

Eenzaamheid - misschien wel het grootste geheim van Nederland. Maar liefst 43% van de Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam* en 80%...
Lees verder