Samen is leuker. Niet voor niks een tegeltjes wijsheid – de uitspraak geldt eigenlijk bijna altijd. Ook voor samen vrijwilligen! Naast leuker, is samen vrijwilligerswerk doen ook makkelijker. Want: beter in de drukke agenda in te passen, minder spannend om te beginnen en als de vrijwilligersactiviteit niet leuk is, dan heb je in ieder geval nog die ander om tegen te praten. Daarom vind je op NLvoorelkaar.nl vanaf deze week groepsvrijwilligerswerk om samen impact te maken. 

Groepsvrijwilligerswerk: wat is het

Geen zorgen, je belandt niet in een sekte of moet verplicht met jouw complete wijk de stoep schrobben. Wel kun je samen met een collega lekker koken voor eenzame buurtgenoten, verjaardags- of babyboxen inpakken tegen armoede, helpen met een inzamelingsactie voor Hulphonden, lekker ploggen in de natuur, een feestje bouwen in de prikkeldisco of -alleen deze tijd van het jaar- de kerstboom in het verzorgingstehuis optuigen.

De activiteiten die je met z’n tweeën of meer kunt doen, kun je vaak goed plannen. Dat betekent dat je zelf kies wanneer je aan de slag gaat, en hoe vaak. Houdt het bij een keer, kies elke keer een andere activiteit of kom vaker terug. Impact maak je sowieso!

Elke maand kies ik met collega's een activiteit uit om samen impact te maken

Groepsvrijwilligerswerk: met wie

Met wie je vrijwilligerswerk gaat doen, bepaal je natuurlijk zelf. Een paar ideeën: verras je vriendengroep met een uniek uitje dat ook nog eens (bijna) niks kost. Organiseer een maatschappelijk verantwoord bedrijfsuitje voor je collega’s of team. Daag je sportteam uit tot een plogwedstrijd. Ga erop uit met je gezin of zorg voor een familiedag met echte impact!

20180921_102226(0)

Hoe werkt het

Iedereen die wel eens heeft gezocht naar vrijwilligerswerk voor een groep, weet dat dit nog niet zo makkelijk is. Het aanbod is heel schaars, moeilijk vindbaar, weinig inspirerend en vaak moet je er veel geld voor betalen (ja, ook ‘gratis’ helpen kost geld wanneer dit voor je georganiseerd moet worden). Niet gek, want om een twee of meer mensen te kunnen laten vrijwilligen moeten vrijwilligersorganisaties hun organisatie echt ‘omdenken’. Dat is een enorme uitdaging, vooral als je nog niet weet of er dan ook echt vrijwilligers bij je aan de slag gaan..

Daarom introduceren we deze week het groepsvrijwilligerswerk op ons platform. Daar lossen we alvast een paar uitdagingen mee op: je vindt het makkelijk én het kost niks. Het aantal opties is nog steeds beperkt (‘slechts’ 89 opties, ten opzichte van de ruim 18.000 andere vrijwilligerswerkactiviteiten).  Maar goed voorbeeld doet goed volgen: hoe meer inspirerende succesverhalen over groepsvrijwilligerswerk, hoe meer er zullen volgen. Aan jou dus de vraag: ga ook aan de slag met een vriend(in) of een groep. En deel die goede voorbeelden! Zo inspireren we samen heel Nederland!

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder