Dinsdag 30 november is het Giving Tuesday, de tegenhanger van ‘koopjesdagen’ Black Friday en Cyber Monday. Deze dag gaat het om geven, in plaats van kopen. Geen euro’s meer over? Geen probleem, geef gewoon een uurtje. Daarmee maak je niet alleen het verschil voor een ander, maar ook voor jezelf. Want van geven wordt je pas écht gelukkig.

Wij zetten de 10 leukste acties die je op Giving Tuesday kunt doen voor je op een rijtje.

1. Kerstkaartje voor eenzame ouderen

Kerst is voor veel ouderen een moeilijke periode. Een leuk kaartje maakt echt het verschil. Haal wat kerstkaartjes van zolder, vraag wat vrienden en ga schrijven. Of tekenen, schilderen of dichten. Bij dit lichtpuntje voor ouderen kun je helemaal los! Plak een postzegel, dan zorgen NLvoorelkaar en het Nationaal Ouderenfonds dat jouw kaartje het lichtpuntje van een eenzame oudere wordt.

Foto: Samen met collega’s kerstkaartjes voor eenzame ouderen schrijven

2. Kleding doneren

Jaarlijks gooien Nederlanders tien kilo kleding in de vuilnisbak. Zonde, want er zijn veel betere bestemmingen voor. Dus duik je kast in en breng alles wat je niet meer draagt naar een inzamelpunt van bijvoorbeeld het Leger des Heils. Oude babyspullen breng je naar een inzamelpunt van Stichting Babyspullen en zelfs van jouw oude gereedschap worden nog heel erg veel mensen blij.

 

3. Lekker koken en eten

Van lekker eten wordt iedereen blij. Dus kook vandaag wat extra en breng dit naar iemand in je buurt die het verdiend. Geen idee wie je blij kunt maken? Bij Thuisgekookt kun je jezelf aanmelden als hobbykok om (kwetsbare) buurtgenoten te helpen en bij Resto van Harte kook je samen gezellige diners voor buurtgenoten.

Foto: verras je buur met een zelfgekookt maaltje, via Thuisgekookt.

4. Bloed geven

Het vloeibare goedje dat meer waard is dan goud. Hoe hoog de olieprijs ook staat, met bloed redt je levens.  Bloed doneren is niet ingewikkeld en kan bij jou in de buurt. Stijgt het bloed je iets te veel naar het hoofd bij de gedachte aan bloed doneren? Help dan mee bij de bloedbank, bijvoorbeeld als mensen in te checken en versnaperingen uit te delen.

 

5. Walk & cleanup

Maak vandaag een lekkere wandeling mét een afvalzak. En vooruit, samen is leuker dus neem ook gezellig iemand mee. Tijdens het lopen raap je al het zwerfafval dat je tegen komt op. Vooral de mondkapjes zijn schadelijk voor de natuur, omdat dieren hierin verstrikt raken. Via Nederland Schoon bestel je gratis opruimspullen (afvakzak, handschoenen en een prikstok) !

6. Online kletsen

Praten is zilver…. Maar in dit geval goud. Want je kunt ontzettend veel mensen helpen door gewoon met ze te praten. Word een kletsmaatje voor een nieuwkomer en klets online een uurtje (per week) met elkaar.  Je hoeft geen taalpurist te zijn, daar is school voor. Gewoon samen lachen om onze gekke Nederlandse gebruiken, het nieuws kijken, klagen over het weer en een andere cultuur ontdekken

al heb je maar een uur: elk uurtje telt als je hulp nodig hebt

7. Online actievoeren

Bijna alle goede doelen hebben inmiddels online acties waarmee je geld kunt inzamelen. Bijvoorbeeld door je verjaardag te vieren en donaties te vragen als cadeau, een challenge aan te gaan of sportief te zijn. Dus kies jouw goede doel en google even naar ‘online actie’.

8. Doppen, cartridges, boeken verzamelen

Zelfs met spullen die je niet meer gebruikt of die je zou weggooien, kun je impact maken. Ga een uur door je huis (of buurt) en verzamel doppen voor geleidehonden van het KNGF, plastic flesjes voor Stichting Jarige Job en Plastic Whale Foundation of kinderboeken voor de zwerfbibliotheken van stichting Kinder Zwerfboek.

 9. Ramp in kaart brengen

Breng rampen in kaart en ondersteun hiermee humanitaire hulp en duurzame ontwikkeling over de hele wereld. Op een soort Google Maps klik je ingestorte gebouwen aan, overstroomde gebieden of illegale boskap. Kan ook ‘savonds, voor je Netflix & chill.

 10. Social support

Deel vandaag eens iets over jouw vrijwilligerswerk, favoriete goede doel of iets waarmee je de wereld een beetje mooier maakt met #givingtuesday. Daarmee breng je anderen weer op ideeën en laat je zien dat iets goeds doen heel makkelijk is!

Dat waren ze, de 10 ideeën voor Giving Tuesday. Kun je deze dinsdag niet omdat je met je handen gebonden zit in de papiermaché  voor die sintsuprise of niet aan Amerikaanse commercie wil meedoen? Goed nieuws: je kunt elke dag iets goeds doen. Bekijk hier het overzicht van álle doing good activiteiten die je in een uur of meer in jouw buurt kunt doen. Voor jou verzameld dus je hoeft alleen nog maar te kiezen. Goed doen – makkelijk gedaan.

Over Giving Tuesday

#givingtuesday is de wereldwijde actiedag om goed te doen. De actiedag is uit Amerika komen overwaaien als tegenhanger van Black friday en Cyber Monday en wordt op de eerste dinsdag na deze koopjesdagen gevierd. Dit jaar valt de dag op dinsdag 30 november.

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder