Het is zomer(vakantie) en dat betekent een goed moment om de trends van het afgelopen halfjaar (januari 2023- juni 2023) te bekijken rondom vrijwilligerswerk / goed doen / hulp vragen en meer. We selecteerden de belangrijkste drie. Zo weet jij binnen vijf minuten wat er speelt!

De trends zijn samengesteld op basis van NLvoorelkaar.nl, het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Doordat hier dagelijks duizenden mensen op zoek zijn naar vrijwilligers, helpende handen en meedenkers én duizenden iets goeds willen doen met hun tijd en talent, kunnen we snel en makkelijk inzichten uit de beschikbare data halen. Wil je een compleet overzicht van de trends? Download dan ook het gratis e-book Trends vrijwillige inzet 2023.

11% meer hulp gevraagd

HELP! Lijkt de boodschap van onze samenleving te zijn de laatste maanden. Het afgelopen kwartaal (april – juni 2023) wordt er 11% meer hulp gevraagd dan het kwartaal ervoor. De maatschappelijke uitdagingen én het seizoen zie je duidelijk terug in het type hulp dat gevraagd wordt.

  • Tuin & natuur werd 118% meer gevraagd dan vorig kwartaal
  • Sport & beweging was met het mooie weer ook populair: +60% meer
  • 23% van alle vragen is voor sociaal contact (eenzaamheid). Dat is zo’n 7% meer dan vorig kwartaal.
  • Ook meer nieuwkomers zoeken iemand: zo’n 15% meer vragen.

In het afgelopen kwartaal zijn er 8.706 nieuwe vragen geplaatst – en dat is nog exclusief alle vragen die verlengt worden. In totaal staan er namelijk zo’n 14.000 vragen op NLvoorelkaar open.

20% minder nieuwe vrijwilligers

Het aantal nieuwe vrijwilligers nam afgelopen kwartaal helaas af met maar liefst 20%… de zomervakantie is geen geliefde tijd om te vrijwilligen. Al groeide het animo voor (buiten)klussen, dieren en fondsenwerven het afgelopen kwartaal juist wel – er waren dus méér mensen dan normaal die zich voor deze klussen aanmelden. Dus mocht je op zoek zijn naar handjes in die categorieën: plaats je vraag snel op NLvoorelkaar.nl, want de kans op een match is nu groter!

Nog meer inspelen op wat vrijwilligers willen doen? Bekijk het lijstje hiernaast!

Impact maken met je team

Het is al een tijdje een trend maar ook afgelopen kwartaal was het overduidelijk. Bedrijven werken graag samen met NLvoorelkaar: medewerkers krijgen de vrijheid zich in te zetten: waar, wanneer, hoe, voor wat en met wie zij willen.Facilicom en Stichdsloten zich in juni aan en realiseerden gelijk honderden uren impact.

Ook Yourcampus (werknemersplatform) biedt vrijwilligerswerk via NLvoorelkaar aan dus aangesloten bedrijven kunnen nu ook met hun tijd en talent het verschil maken!

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

E-book CSR Trends corporate volunteering 2024 [Free download]

Hoe kun je als bedrijf wezenlijk bijdragen, precies waar dat nodig is? Hoe doen anderen dat (CSR trends)? En wat...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2024 [Free download]

YES, hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk 2024. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek...
Lees verder

E-book Trends Vrijwillige Inzet 2023 [Free download]

Hij is er weer: het e-book met dé trends voor vrijwillige inzet 2023. Gebaseerd op het grootste vrijwilligersonderzoek van Europa,...
Lees verder