Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee volgen we jouw internetgedrag binnen onze site. Zo kunnen we o.a. jouw bezoek aan de website makkelijker maken, persoonlijkere advertenties tonen en kun jij informatie delen op social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina. Sluiten

Eenzaamheid aanpak: omdenken

Er zijn vele manieren om eenzaamheid aan te pakken. Er zijn ook vele onderzoeken gedaan om te achterhalen wélke factoren eenzaamheid effectief verminderen. Movisie destilleerde een vijftal factoren die bepalend zijn voor een effectieve aanpak (hier lees je meer over wat werkt tegen eenzaamheid en kun je testen hoe effectief jouw oplossing is).

Interventies waar mensen werken aan het verminderen van negatieve gedachten zijn over het algemeen effectiever dan interventies die uitgaan van sociale steun of interventies die zijn gericht op het vergroten van sociale interactie of het verbeteren van sociale vaardigheden. Op NLvoorelkaar komen we prachtige praktijkvoorbeelden tegen van dit type interventie. Ter inspiratie delen we deze graag met je.

Henk is 67 jaar en woonachtig in een dorpje op Goeree Overflakkee. Na zijn pensioen bleken de zo gewenste vrije uurtjes toch ook erg leeg. Via via belandde hij bij de maatschappelijk werkster met een vraag voor een maatje. De maatschappelijk werkster wees Henk op GOvoorelkaar.nl, het online platform voor inwoners van Goeree-Overflakkee waar zij elkaar kunnen ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. Maar tot Henk’s verrassing wees ze niet op de mogelijkheid om een maatjes aanvraag te plaatsen. Nee, hij zou anderen juist kunnen helpen met zijn talent (klussen) en tijd. Een mooi staaltje omdenken: van ‘maatje gezocht’ (er stonden al 15 maatjesaanvragen open!) naar ‘klusje gezocht’.

Henk besloot met behulp van de maatschappelijk werker het erop te wagen en plaatste zijn aanbod. Hij bood zijn diensten aan op het gebied van tuinieren, schilderen en andere klusjes. Kortdurend, zodat je nog wel je eigen tijd kunt indelen. De reacties waren overweldigend: “Ik zou de hele week kunnen klussen!”, aldus Henk.

Binnen 1 week zat de eerste klus erop. De ervaring om nuttig te zijn, samen koffie drinken tijdens het klussen en de dankbaarheid motiveerden Henk zo dat hij doorging.  “Een mevrouw juichte van vreugde door haar opgeknapte tuin, ze was helemaal hotel de botel. Dat geeft een bijzonder gevoel”.  Door zijn vrijwilligerswerk is Henk nu een drukbezet man met een almaar groeiend netwerk. Zoeken naar maatjes óf klussen is niet meer nodig!

Meer weten

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op! We voorzien je graag van meer informatie, oplossingen of een demo van onze aanpak.

Wil je verder lezen? Bekijk dan deze artikelen eens:

Geschreven door:

Anne van Roosmalen
Impact advies & Marketing

Best gelezen

NLvoorelkaar en YoungCapital bundelen krachten voor vrijwilligerswerk

Super trots: de afgelopen maanden ontwikkelden we samen met recruitmentspecialist YoungCapital een speciaal vrijwilligerswerkplatform en app voor jongeren! Iets betekenen voor de...
Lees verder

De beste dag, tijd en maand om vrijwilligers te werven

Stel: je hebt de perfecte vrijwilligersvacature geschreven. Wat is dan de volgende stap? Wat is de beste dag en tijd om...
Lees verder

Online marktplaats als (deel)oplossing voor eenzaamheid

Eenzaamheid - misschien wel het grootste geheim van Nederland. Maar liefst 43% van de Nederlanders voelt zich regelmatig eenzaam* en 80%...
Lees verder